Roma antica, asa cum arata in anul 320 e.n., cu Arcul lui Constantin si Colosseumul, va putea fi vizitata virtual de utilizatorii serviciului Google Earth, informeaza Times Online.
Reconstructia virtuala Romei antice, pe platforma Google Earth le permite utilizatorilor sa se plimbe prin Colosseum, sa meraga la Ludus Magnus, scoala unde se antrenau gladiatorii, sau sa treaca pe sub Arcul lui Constantin.
Modelul 3D al Romei antice include un ansamblu de 6.700 de cladiri, care potrivit arheologilor ar fi existat in anul 320. Mai tarziu sub conducerea imparatului Constantin I, populatia Romei a crescut considerabil, la peste un milion de locuitori, ceea ce a transformat orasul in cea mai mare metropola a lumii. Doar Londra, in perioada victoriana, a fost prima capitala care a reusit sa depasesca numarul de locuitori ai Romei.
Proiectul a fost realizat de Google in colaborare cu societatea Past Perfect Productions si organizatia Rome Reborn Project. Grafica pentru computer se bazeaza pe un model referential, Plastico de Roma Antica, macheta care a fost realizata de arheologi in perioada 1933-1974 si care este gazduita de Muzeul Civilizatiei Romane din Roma. Dintre cladirile care apar pe macheta, doar 300 au rezistat pana astazi.
"Proiectul acesta este continuare a cinci secole de munca de cercetare realizata de arhitecti, artisti si savanti, inca din perioada Renasterii, care au incercat sa restaureze ruinele orasului antic prin cuvinte, harti sau imagini. Parteneriatul cu Google Earth este inca un pas facut pentru realizarea unei masini virtuale a timpului pe care copii si nepotii nostri o vor putea folosi pentru a studia istoria Romei antice", a declarat Bernard Frischer, director al Institute of Advanced Technology in the Humanities la Universitatea din Virginia si director al organizatiei Rome Reborn Project.
Roma este primul oras antic care poate fi vazut in imagini 3D pe Google Earth. Peste 400 de milioane de persoane au descarcat harti de pe platforma Google Earth, de la lansarea sa, in 2005.
Aceasta aplicatie speciala cu imagini din Roma antica este dedicata studentilor, istoricilor sau persoanelor care sunt interesate in mod special de acest oras. Alaturi de imagini, vizitatorii orasului virtual vor beneficia si de informatii despre peste 250 de locatii identificate in Roma din acea perioada. Informatiile sunt accesibile in mai multe limbi de circulatie internationala.
"Este o sansa extrordinara de a impartasi maretia Romei antice si, totodata, un exemplu excelent despre cum noile tehnologii pot veni in ajutorul istoriei, arheologiei si identitatii culturale", a declarat Ianni Alemanno, primarul Romei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu