joi, 13 noiembrie 2008

Paranoia – o boală comună a oamenilor


Dacă simţi că mintea ta începe să nu mai lucreze aşa cum ar trebui să o facă şi dacă te simţi ameninţat de cei din jur, nu e neapărat cazul să consulţi un medic. Paranoia, o boală despre care se credea până recent că apare doar la schizofrenici, este mult mai răspândită la oameni decât se estimase iniţial.
„Unul din patru locuitori ai Londrei, spre exemplu, are gânduri paranoice. Din punct de vedere medical, ne aflăm de abia la începutul descoperirilor legate de această afecţiune şi, pe măsură ce studiile avansează, realizăm tot mai mult că nebunia este specifică omului”, susţine Daniel Freeman, expert în

simptomele paranoiei din cadrul Universităţii din Maastricht, Olanda.
Paranoia este definită ca o teamă nefondată cu privire la răul pe care vor să îl producă oamenii din jur celui afectat. Chiar şi o privire fixă, un zâmbet sau un simplu gest poate căpăta valenţele unei ameninţări în mintea unui paranoic. Experţii susţin că o astfel de afecţiune poate îmbrăca nenumărate forme, de la teama iraţională până la manifestări violente şi halucinaţii.
Studiul realizat de profesorii olandezi arată că, din 8500 de persoane intervievate, peste 21% sunt convinse că au fost momente în care lumea din jur a acţionat împotriva lor. Cu toate acestea, experţii susţin că procentul real ar fi de peste 50%. Diferenţa faţă de mentalitatea medicilor din trecutul apropiat este că, astăzi, psihologii nu mai consideră formele uşoare de paranoia drept ameninţătoare.
„Trăim într-o lume plină de pericole şi este benefic ca fiecare să fie atent la cei din jur. Nu toată lumea vrea să îţi facă rău, dar pot exista persoane care intenţionează acest lucru”, concluzionează Dennis Combs, unul dintre psihologii implicţi în proiect.

Niciun comentariu: